Polacy chcą jeść eko, bo dbają o siebie i środowisko
Rynek ekologicznej żywności w Polsce dynamicznie rośnie.
Polacy rozsmakowali się w żywności z upraw ekologicznych i wydają coraz więcej na produkty bio.
Z danych Nielsena wynika, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy, od lipca 2019 do czerwca 2020 r., Polacy wydali na produkty bio 709 mln zł. Najchętniej kupujemy jedzenie dla dzieci, jogurty oraz mleka roślinne. Wraz ze sprzedażą rośnie także liczba ekologicznych producentów. – Ich liczba w ostatnich latach zwiększyła się kilkukrotnie, przekraczając 20 tys., a wielkość areału wzrosła do ponad pół miliona hektarów, co stanowi niecałe 4 proc. areału użytkowego. Wśród państw Unii Europejskiej nasz kraj...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta